T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Bağlum Özel Eğitim Meslek Okulu

BEP Nedir?

 

                Özel eğitim gerektiren birey için ve ailesi tarafından onaylanan bireyselleştirilmiş eğitim programı; bireyin ailenin, öğretmenin  gereksinimleri doğrultusunda hazırlanan  ve hedeflenen amaçlarla verilecek destek eğitim hizmetlerini içeren özel eğitim programıdır.

                Bireyselleştirilmiş eğitim programları, bireyin tüm gelişim ve disiplin alanlarında gözlem, gelişim ve değerlendirme ölçekleri kullanılarak ve hedeflenen amaçların gerçekleşme düzeyi doğrultusunda değerlendirilir. Birey için hazırlanacak bireyselleştirilmiş eğitim programında ve yöneltme kararında bu değerlendirmeler esas alınır( Madde 62).

                Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı, özel gereksinimli bireyin gelişimi veya ona uygulanan programın gerektirdiği disiplin alanlarında (özbakım, akademik beceriler, sosyal beceriler, iletişim v.b.) eğitsel gereksinimlerini karşılamak üzere uygun eğitim ortamlarından (okul, özel eğitim okulu, özel sınıf, mesleki eğitim merkezi v.b.) ve destek hizmetlerden (kaynak oda, sınıf içi yardım, dil ve konuşma terapisi, fiziksel rehabilitasyonu v.b.)en üst düzeyde yararlanmasını öngören yazılı dokümandır.

                Bu doküman aile, öğretmen ve ilgili uzmanların işbirliği ile planlanır ve bireyin ailesinin onayı ile uygulanır. Genel olarak bireyselleştirilmiş eğitim programı, kişinin gereksinimlerine göre yapması gereken eylemleri ve alt basamaklarını nasıl ve kiminle yapılacağını gösteren bir akış planıdır.

                Bu tanımdan hareketle BEP, anne, baba, özel eğitim öğretmenleri, okul yöneticileri ve diğer ilgili uzmanların oluşturduğu ekibin denetiminde hazırlanır. Bireyin bedensel, duyuşsal, bilişsel, toplumsal ve dil-iletişimsel alanlarda yapabildiklerini dikkate alarak, yetersizliği olan kişinin yaşına göre toplumsal normların beklediği davranışları göstermesi için gerekli eğitsel ek yaşantıların, ortamların, görev alacak kişilerin ve çalışma sürelerinin gösterildiği planlardır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.09.2024 - Güncelleme: 27.09.2024 14:07 - Görüntülenme: 4
  Beğen | 0  kişi beğendi