T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Bağlum Özel Eğitim Meslek Okulu

Rehberlik Nedir? Ne Değildir?

Rehberlik yardımı bireye tek yönlü olarak doğrudan doğruya yapılan bir yardım değildir.

Rehberliğin temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde ona kol kanat germek gibi bir anlayış yoktur.

Rehberlik, kişinin var olan sorunlarına çözüm üretme, sorunların çözümü konusunda öğüt verme ya da telkinde bulunma mercii değildir. Rehberlik,  kişinin var olan sorunlarının ve çözüm yollarının farkına varmasına, sorunlarıyla baş etmesine ve potansiyelini ortaya koymasına yardımcı olan güvenli bir alandır. Sadece derin ve ciddi duygusal problemleri olan kişilere yönelik değildir. Kişisel, sosyal ve akademik alanların herhangi birinde başa çıkamadığı problemi olan, kendini tanıyıp farkındalık kazanmak isteyen ve kişisel gelişimini devam ettirmek isteyen herkes içindir.

Rehberlik, bireye tek yönlü olarak doğrudan yapılan bir yardım değildir.  Rehberlik öğrenci ile karşılıklı saygı, hak, sorumluluk işbirliğine dayalı bir ilişkidir.

Rehberlik, her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir.  Rehberlik, sınırlılıkları olan bir hizmetler bütünüdür

Rehberlik bir disiplin işi değildir; yargılamaz, cezalandırmaz. Rehberlik disiplin işi değildir ancak disiplini sağlayıcı bir işlevi vardır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.09.2024 - Güncelleme: 27.09.2024 13:52 - Görüntülenme: 3
  Beğen | 0  kişi beğendi